PDF Afdrukken E-mail

Afgeronde projecten  

Verschillende projecten werden in het verleden succesvol afgerond. Drie projecten zijn uitgemond in vier proefschriften. Het gaat om het project over de Belgische inlichtingendiensten (1940-1945). Het project Geweld, criminaliteit en oorlog en het project over de diamantsector. Andere projecten leidden tot publicaties of onderzoeksrapporten: onder meer het project over het Hoog Commissariaat voor 's Lands Veiligheid, over de Belgische administratie tijdens de Tweede Wereldoorlog en het project over de Belgische filmjournaals.

IUAP Justice and populations afgesloten met een rijk palet aan publicaties

 Op 20 december 2017 organiseerde het CegeSoma de laatste activiteit in het kader van de IUAP 'Justice and Populations' : een internationale workshop over het onderzoek van IUAP-medewerker dr Jan Julia Zurné naar de 'bevrijdingsmoorden' in het gerechtelijk arrondissement Brussel. Lees meer...

De Belgische magistratuur en het verzet : morele dilemma’s tijdens de Tweede Wereldoorlog

 Onlangs verdedigde Jan Julia Zurné, onderzoekster bij het CegeSoma, haar proefschrift aan de UGent met de titel 'Een buitengewoon verontrustend gewetensprobleem' De Belgische magistratuur en door verzetsgroepen gepleegd geweld tegen collaborateurs 1940-1950. Ze onderzocht hoe Belgische magistraten tijdens de Tweede Wereldoorlog reageerden wanneer de bezettingsmacht medewerking eiste aan de strijd tegen het verzet en welke gevolgen dit had voor henzelf en voor de verzetsgroepen.
Lees meer...

Internationaal colloquium - Minorities in/at War - 9-10 maart 2017

Op 9 en 10 maart 2017 organiseert het Joods Museum van België in samenwerking met het CegeSoma een internationaal colloquium getiteld “Minorities in/at War”. Het vindt plaats in de Koninklijke Bibliotheek. De rode draad doorheen het colloquium is enerzijds het geweld gepleegd tegen minderheden evenals anderzijds hun wettelijke bescherming gedurende de periode van 1912 tot 1923. Tijdens deze twee studiedagen worden presentaties van historici uit Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten afgewisseld met discussiemomenten. De hedendaagse echo's van dit thema  neemt een prominente plaats in.

Info en inschrijvingen hier. Lees meer...

Studiedag - “Inside the User’s Mind”

 

Op 22 februari 2017 organiseert CegeSoma samen met de partners van het MADDLAIN-project een studiedag over de digitale praktijken en noden van gebruikers in archieven en bibliotheken.

Of u nu professioneel of vrijetijdsonderzoeker bent, verantwoordelijke voor de digitalisering in een erfgoedinstelling, archivaris of conservator van collecties, mis deze op een breed publiek gerichte studiedag zeker niet !
Lees meer...

Steden in oorlog, 1914-1918 - Wallonië en Brussel

De auteurs van La Wallonie dans la Grande Guerre en Bruxelles ville occupée verhalen het wedervaren van Walen en Brusselaars gedurende de Eerste Wereldoorlog aan de hand van beelden. Ze onderzoeken hoe foto's, postkaarten of ook de geïllustreerde pers de grote uitdagingen van deze woelige periode weergeven.


De boeken zijn te koop bij CegeSoma aan de prijs van 20 €.


Lees meer...

Jonge historici hebben talent! Een elfde editie met tal van invalshoeken

 Op 14 oktober 2016 geeft CegeSoma opnieuw het woord aan talentvolle jonge historici. We vroegen een aantal in 2015 afgestudeerde jongeren om hun scripties te komen voorstellen. Deze behandelen beide wereldoorlogen en hun nasleep. Op het menu: een reeks debatten met deelname van deskundigen inzake de behandelde onderwerpen, aandacht voor archieven die veelbelovend onderzoek mogelijk maken, een analyse van de thesisonderwerpen in de nieuwste geschiedenis van België van de afgelopen tien jaar

Lees meer...

De Eerste Wereldoorlog in 2018 en daarna ?!

Wat kunnen we de komende twee jaar nog doen rond de Eerste Wereldoorlog ? Zijn er nieuwe thema's die we kunnen aansnijden en vooral: wat na 2018 ? En hoe zorgen we ervoor dat alle inzet na 2018 ook duurzaam wordt verankerd ?
Lees meer...

CegeSoma neemt het voortouw in een project rond Duurzaam Digitaal Publiceren

  

Sinds kort coördineren we het project Open History - Workshops on sustainable digital publishing of archival catalogues of twentieth-century history archives. Dit project kadert in een oproep rond Open Humanities van de Digital Research Infrastructure of the Arts and the Humanities (DARIAH-EU. Samen met vier andere instellingen lanceerden we dit project over de uitdagingen van duurzaam publiceren van archiefbeschrijvingen. Lees meer...

    1   2   3   4