PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA/Rijksarchief in België

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Het vormt sinds 1 januari 2016 de vierde Operationele Directie van het Rijksarchief. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


ARCHIEVEN – Project UGESCO: hoogwaardige ruimtelijk-temporele metadata voor de gedigitaliseerde collecties

 Op 1 april lanceerde het CegeSoma, samen met een multidisciplinair team (UGent (IT en Geografie), ULB (Communicatietechnieken) en KUL (Letteren) het project UGESCO (Upscaling the Geo-temporal Enrichment, Exploration and Exploitation of Scientific Collections). Het project is volledig gewijd aan de verbetering van de kwaliteit van de ruimtelijk-temporele metadata van de gedigitaliseerde collecties “Beeld & Geluid”. 

ARCHIEF - Versterk onze vrijwilligersploeg!

 U bent gepensioneerd en gepassioneerd door de geschiedenis van België? Of u bent student of recent afgestudeerd en u zoekt een nuttige ervaring voor op uw cv? U wilt zich graag inzetten voor het goede doel? Het CegeSoma zoekt nieuwe vrijwilligers om het huidige team aan te vullen en biedt u de gelegenheid om in archieven te duiken die nog vaak gesloten zijn voor onderzoek en om uw archivistieke competenties te versterken. Neem contact op met cegesoma@cegesoma.be of 02/556 92 11.

 

DIGITALE CATALOGI - 3 tips om meer bronnen en referenties te vinden

 Het raadplegen van de digitale catalogi van instellingen als de Koninklijke Bibliotheek, het Rijksarchief en het CegeSoma* hoort bij de eerste stappen die een onderzoeker zet om inzicht te krijgen in het verleden. Wij geven jullie hieronder drie tips om meer referenties en digitale bronnen te vinden in de catalogi van deze instellingen. Lees meer...

Opleiding - 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog

 Het CegeSoma organiseert deze lente samen met FARO, Heemkunde Vlaanderen en het Instituut voor Publieksgeschiedenis-U Gent drie opleidingssessies voor erfgoedorganisaties en lokale historici waarin gerenommeerde historici nieuwe pistes voorstellen om de geschiedenis te schrijven van het dagelijkse leven, van het verzet en van de collaboratie in Vlaanderen.

Inschrijving en info: http://www.heemkunde-vlaanderen.be/ondersteuning/vorming/

NIEUW ONDERZOEK - Bevrijdingsmoorden en de Belgische justitie: de Brusselse casus (1944-1945)

 Begin 2017 is historica Jan Julia Zurné bij het CegeSoma begonnen aan een onderzoek naar de reactie van de Belgische justitie op door verzetsgroepen gepleegd geweld tegen (vermeende) collaborateurs tijdens en na de bevrijding. Via dit onderzoek wil ze meer licht werpen op de vraag hoe de rechterlijke macht probeerde de openbare orde te handhaven (of te herstellen) op een moment waarop verzetsgroepen over meer legitimiteit leken te beschikken dan de politie en justitie.

De Bijdragen tot de Eigentijdse Geschiedenis, Albert & Elisabeth en vele andere uitgaves tegen een verlaagde prijs

De meeste nummers van de BEG alsook verschillende studies en hulpmiddelen i.v.m. de geschiedenis van België in de 20ste eeuw kunnen nog steeds voor een laag bedrag aangekocht worden. Ook de catalogus Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven is vanaf nu aan een lage prijs te koop.

Lees meer...

Aantal periodieken tijdelijk niet beschikbaar

Een aantal periodieken uitgegeven tussen 1940 en 1944 is tijdelijk niet raadpleegbaar omdat ze door een externe firma worden gedigitaliseerd. Als u een tijdschrift uitgegeven tussen 1940 en 1944 wenst te raadplegen is het aangewezen contact op te nemen met Kathleen Vandenberghe om te weten of het tijdschrift beschikbaar is.

 

NIEUW - Veranderingen op onze website die uw opzoekingen eenvoudiger zullen maken

 Beste gebruikers, het MADDLAIN project wordt momenteel nog afgewerkt maar het CegeSoma brengt nu al enkele van de resultaten ervan in de praktijk om beter aan uw digitale noden tegemoet te komen. We voerden enkele wijzigingen door om ervoor te zorgen dat u gemakkelijker toegang krijgt tot onze catalogi.
Lees meer...
    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15