PDF Afdrukken E-mail
Tentoonstellingen/Musea

Bevrijd Brussels Libérée

 Brussel, 3 september 1944. Sinds de ochtend is op radio Londen de Brabançonne te horen. De dag voordien waren de eerste eenheden van de geallieerde legers aangekomen in België.
In de hoofdstad volgen de bewoners de instructie om binnen te blijven zodat ze de troepenbewegingen niet hinderen.

Kort vóór 20.00 u rolt de eerste geallieerde pantserwagen Brussel binnen. Wanneer die herkend wordt, barst de bevolking uit in vreugde.   Lees meer...

Brussel, novembre 1918. Van oorlog naar vrede?

 Op initiatief van het CegeSoma/Rijksarchief vindt vanaf 26 september in het BELvue Museum de tentoonstelling "Brussel, november 1918" plaats.

De tentoonstelling wil de laatste oorlogsmaanden en de eerste vredesmaanden in de stad Brussel terug oproepen.

In de voorbije jaren stonden de bezettingsjaren centraal in de diverse herdenkingsevenementen.

Nu is de tijd rijp om de aandacht te verleggen naar de overgang van oorlog naar vrede. Lees meer...

TENTOONSTELLING - 13 oktober : opening van de tentoonstelling Gastvrij Brussel?

                                         

 Dit is een erg actuele tentoonstelling:  geen dag gaat voorbij zonder berichtgeving  in de media of via andere kanalen over de Europese migratiepolitiek. De  tentoonstelling vindt plaats in hartje Brussel, een stad met 184 nationaliteiten en is de uitgelezen gelegenheid om stil te staan bij actuele maatschappelijke vragen en uitdagingen rond migratie. De tentoonstelling traceert het immigratieparcours in Brussel vanaf 1830 aan de hand van feiten en persoonlijke getuigenissen. Daarenboven is er ruimte geboden aan 16 hedendaagse getuigenissen.

  Lees meer...

NIEUW ONDERZOEK – De overgang van oorlog naar vrede in Brussel, 1918

In de komende maanden wordt door het CegeSoma onderzoek gevoerd naar een turbulente episode uit de Belgische geschiedenis: de overgang van oorlog naar vrede in Brussel (september-december 1918). In deze periode volgden talloze gebeurtenissen zich in snel tempo op, waaronder de oprichting van Duitse 'rode' soldatenraden, de wapenstilstand, de uittocht van het bezettingsleger, de represailles van Belgen gericht op pro-Duitse burgers, het herstel van de openbare orde door de politie en de magistratuur, de 'blijde intrede' van Koning Albert en burgemeester Adolphe Max, de terugkeer van de vrije drukpers…

Lees meer...