PDF Afdrukken E-mail

Pers WO I Legermuseum in "The Belgian War Press"

  

 

Op de website The Belgian War Press kan  u voortaan ook de clandestiene pers uit de Eerste Wereldoorlog  uit de collectie van  het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijkgsgeschiedenis lezen.
Lees meer...

Conferentie-debat [voertaal Frans] – Villes en guerre 1914-1918. La Wallonie et Bruxelles

 Met B. Benvindo, M. Bost, A. Colignon en C. Kesteloot  Moderator: Anne Roekens

 

Op vrijdag 20 januari 2017, nodigt Anne Roekens (U Namur) in onze conferentiezaal de vier auteurs uit van “Bruxelles, ville occupée 1914-1918” en “La Wallonie dans la Grande Guerre”. Zij zullen hun respectievelijke boeken voorstellen en dieper ingaan op het schrijven van een dergelijke « visuele geschiedenis ». Een aantal foto's uit beide werken zullen in detail besproken worden. Zo kunnen we concreet zien wat foto's over het verleden kunnen onthullen of verbergen.
Lees meer...

 

 

 

Een lezing met Kristof Smeyers

Het gestolde land. Een eeuw Belgische economie

Op 14 december 2016 gaat Kristof Smeyers (University College London) in op de economische geschiedenis van België vanaf de Eerste Wereldoorlog vanuit een geheel nieuw uitgangspunt.

Lees meer...

Verschijnt binnenkort - Een nieuwe unieke bronnenuitgave over bezetting en dagelijks leven in Europa tijdens WO II

 Het project  'Societies under German Occupation – Experiences and Everyday Life in World War II' wil bronnenpublicaties op de markt brengen die de impact van de bezetting op het dagelijks leven voor verschillende lagen van de bevolking, van Noorwegen tot Griekenland, en van Frankrijk tot de Sovjet Unie, tastbaar maken. Deze bronnenuitgave  biedt een uniek transnationaal perspectief over een weinig bestudeerd onderwerp. De honderden bronnen van de eerste reeks, gewijd aan de ravitaillering en de voedselschaarste, zijn nu verzameld en becommentarieerd met een oog op een nakende publicatie.
Lees meer...

Een lezing door Luis Angel Bernardo y Garcia

 Le Ventre des Belges. Grandeur et misères d'un petit État nourricier en temps d'occupation et de sortie de guerre (1914-1948)Op woensdag 16 november 2016 (14.30 u.) geeft CegeSoma het woord aan Luis Angel Bernardo y Garcia (Algemeen Rijksarchief). Hij zal het hebben over de rol van de Belgische staat in de economische heropleving van het naoorlogse België en in het bijzonder over het voedselbeleid.
Lees meer...

Lezing met Gerlinda Swillen

 Dinsdag 15 november 2016 (12u30), conferentie met Gerlinda Swillen (Dr. in de geschiedenis, geassocieerd onderzoeker bij het ARA-Cegesoma) in het Joodse Museum van België: Het Brugmann ziekenhuis in uniform ?  (de lezing gebeurt in het Frans). 


Op 23 mei 1943 eist de Wehrmacht één van de Belgische parels van de geneeskunde en de Brusselse ziekenhuisarchitectuur op: het Brugmann-ziekenhuis. Voortaan heet het: Kriegslazarett 2/614 (Kr.Laz. 2/614). Niet alleen Duitse militairen schijnt het te hebben opgenomen, maar ook krijgsgevangenen, patiënten uit andere instellingen van de bezetter, evenals burgers.
Lees meer...

Internationaal colloquium ‘Right to be forgotten versus right to remember’

  

Naar aanleiding van de nieuwe Europese privacyverordening, die in mei 2016 door het Europees Parlement werd goedgekeurd, organiseert het Rijksarchief op 10 oktober 2016 in het Paleis der Academiën een internationaal colloquium over “Right to be forgotten versus right to remember.
Lees meer...

    1   2   3   4   5   6   7   8